May 15, 2013

author photo

Assalamualaikum dan selamat sejahtera pembaca! Da lama tunggu post terbaru dari saya? Hahahaha, maaflah kalau buat korang tertunggu. Saya busy sikit kebelakangan ni, so tak dapat nak update papa T.T

Baiklah, hari ni saya nak ajar korang pasal Blogging. Sesiapa yang minat atau ada kawan yang suka berblogging ni boleh la belajar dan share :)
Tutorial harini ialah 'Letak Button Like Facebook Disetiap Post'. Haaa, nak tahu tak macam mana? Jom ikut tutorial dibawah:


STEP 1:
Login Blog korang

STEP 2:
Klik pada 'Template' dan tekan 'Edit HTML'

STEP 3:
Kemudian, lakukan 'CTRL + F' dan cari code ni :-
<data:post.body/>

STEP 4:
Lepas da cari, korang letakkan code ni pula dibawah code yang korang cari tadi :-
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>

STEP 5:
Selepas itu, save dan lihat hasilnya. =D



Note:
Lepas korang save, korang cuba tengok dekat salah 1 post korang. Kalau ada, baguslah. Bagi yang tade, korang cuba alihkan code like tu ke 1 lagi code yang mula-mula korang cari dan save.

Next article Next Post
Previous article Previous Post